Er svetteblokking verdt pengene dine? Min mening

Svetteblokkere tilbyr deg en løsning på problemer med overflødig svette. Selvfølgelig er svetting livsviktig for å opprettholde og regulere kroppstemperaturen vår, i tillegg til å balansere hudens pH-nivåer så den forblir bakteriostatisk. Om svettingen er for intens betyr det at du har hyperaktive talgkjertler som utskiller mer svette enn nødvendig. Denne tilstanden kalles hyperhydrose, som betyr overflødig svetting. Folk som lider av denne sykdommen kan produsere opp til 5 ganger mer svette enn de med normaltfungerende kjertler.

Svetteblokkere kan løse dette problemet fordi de inneholder en veldig høy konsentrasjon aliminiumklorid som blokkerer kanalene som er tilkoblet svetteporen. Denne funksjonen i svetteblokkerene gjør dem uovervunnet når de sammenliknes med effekten man oppnår med vanlige antiperspiranter. På den andre siden kan langvarig bruk av slike produkter muligens føre til inflammasjon i talgkjertelporene. Er det dermed en god ide å bruke svetteblokkere med tanke på bivirkningene? Hvordan fungerer de egentlig? Hvordan brukes de? Hvilke ulemper har de? Her er det jeg ønsker å fortelle.

Hvordan fungerer svetteblokkere?

De fleste vanlige deodoranter inneholder aluminumklorid som reagerer med kjemiske innholdsstoffer i svette for å skape en formelig gele; den er i stand til å lukke svettekjertlene i de dypere hudlagene. Om du ønsker å holde overflødig svetting tilbake trenger du antiperspiranter som inneholder høyere konsentrasjoner aluminumklorid enn de vanligste typene gjør. Et av disse produkttypene kalles svetteblokkere.

Svetteblokkere fungerer som vanlige antiperspiranter, som betyr at de oppretter en formelig gele når de kommer i kontakt med vann som blokkerer porene i svettekjertlene og blokkerer utskillelsen av svette. En slags plugg (som består av polymerhydroksidgele) opprettes i svettekjertelen. Pluggen kommer som resultat av en saktegående nøytralisering av syrlige aluminumssalter via mindre syrlig svette. Det som er interessant er at pluggen svetteblokkere oppretter sitter dypere inn i huden enn pluggen som kommer av vanlige antiperspiranter. På grunn av dette varer effekten av svetteblokkere lengre.

Hvordan brukes svetteblokkere?

Først og fremst bør du bruke svetteblokkere ved sengetid. Du må bruke produktet på ren, tørr og normal (ikke irritert) hud en eller to ganger i uken. Dette vil være nok fordi effekten du får ved bruk av svetteblokkere varer et par dager.

Jeg må advare deg allerede. Om du bruker svetteblokkeren for mye – altså når du øker bruksmengden til mer enn to ganger i uken – kan du ende opp med å tette igjen svettekjertlene. Dette kan føre til inflammasjoner. Det er nettop derfor du bør følge bruksanvisningene som angis på forpakningen.

Ulemper ved bruk av svetteblokkere?

Som du nå vet begrenser svetteblokkere utskilling av svette, som betyr at de også forsinker prosesser rundt fjerning av giftstoffer i kroppen. Som konsekvens kan kroppen ende opp med å samle opp giftstoffer i lymfeknutene i armhulene våre istedenfor å svette dem ut. Bakterieoppblomstringen som vanligvis stoppes av pH-verdien i svetten kan føre til hudirritasjon. I tillegg kan langvarig bruk av svetteblokkere muligens forstyrre elektrolyttbalansen, som selvfølgelig kan føre til allergiske reaksjoner som rødhet i huden.

Har du noensinne brukt svetteblokkere? Om du har det, var du fornøyd med effekten? Jeg venter i spenning på kommentarer!

Relaterte artikler

Forrige artikkel Neste artikkel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 shares