Mykgjørende midler: Redningen for den dehydrerte huden min

Jeg har letet lenge etter et bra stoff eller produkt som kunne tilføre fuktighet og lindring til den ekstremt tørre huden min. Til slutt bestemte jeg meg for å prøve ut noe som mennesker med atopisk eksem anbefales å bruke – mykgjørende midler. Hvordan hjelper de huden min spørr du?

Hva er mykgjørende midler, og hvordan fungerer de?

Mykgjørende midler er stoffer som er ment å tilføre fuktighet og som gjør huden mykere og mer motstandsdyktig. Faktisk finner du dem i mange ulike hudpleieprodukter som kroppslotions, oljer, kremer og kurer. De er ansvarlige for redusering av TEVT, altså transepidermalt vanntap. De mykgjørende midlene skaper et ugjennomtrengelig lag over hudens overflate som beskytter epidermisen mot vanntap, i tillegg til å beskytte huden mot eksterne angripere fra omverdenen.

Effekten? Huden blir fuktig, glatt og myk. De selvgjenopprettende prosessene i huden mer effektive i tillegg til bekjempelsesevnen mot problemer og sykdommer som: tørr hud, eksem, allergi og atopisk dermatitt. Som det nå er lett å forstå er det en god ide å benytte seg av mykgjørende midler, selv som forebyggende behandling. Men for det meste bør du behandle huden din med mykgjørende midler når det opstår dermatologiske problemer.

Hvilke kjemiske bestanddeler finnes i mykgjørende midler?

Produkter som inneholder mykgjørende midler er ulike når det kommer til stoffene de består av, formål og effekter. Du kan finne følgende ulike ingredienser i dem:

  • barrierestoffer – de forhindrer at vannet fordampes ut av huden. De er: vaselin, parafin, mineraloljer, lanolin, ulike typer voks og enkelte alkoholer.
  • fuktighetsbevarende stoffer – er i stand til å binde vann til alle hudlag. De er: glyserin, urea, hyaluronsyre, melkesyre
  • epidermiske lipider – påvirker og forbedrer epidermisen, gjenoppliver huden med vann, gjør den mer skaderesistent, motvirker inflammasjoner og allergier
  • antikløstoffer – disse er blant annet mentol og kamfer
  • antialdrende stoffer – kollagen, retinol, hyaluronsyre og vitaminer
  • immunologiske stoffer
  • solfaktorfilter

Mykgjørende midler i hårpleie

Både hår og hodebunn trenger også beskyttelse mot skade fra miljøet. Dette er årsaken til at du bør skaffe deg sjampoer som inneholder naturlige oljer, omega 3, 6 og 9, allantoin og d-pantenol. Slike sjampoer fører ikke til fett hår, men vil heller hjelpe med å lindre hodebunnen og eliminere flassing.

Er det noe vi har glemt å nevne? Eller kanskje du har flere spørsmål om mykgjørende midler i hud- og hårpleie? Jeg venter på kommentarene dine.

Relaterte artikler

Forrige artikkel Neste artikkel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 shares